Törökbálint Sportközpont

Úszóiskola

Nyári Intenzív Úszótanfolyam

Törökbálint Sportközpont Nyári Intenzív Úszótanfolyam

Az intenzív úszástanulás célja, hogy a mindennapos úszással felfrissüljenek a már elsajátított technikai elemek (ami hasznos lehet pl. vízparti nyaralás előtt), illetve új mozgásformák, úszásnemek technikái épüljenek be a már meglévők mellé.

A délelőtti és délutáni tanfolyamokra 4 éves kortól várunk minden úszni tanuló, úszását csiszolni vágyó gyermeket.

Gyermek úszásoktatás

Törökbálint Sportközpont gyermek úszásoktatás

Óriási a társadalmi igény az úszással, mint alapsportággal szemben, hogy ez a mozgásforma legyen az elsők között, amelyet a gyermek minél korábban megtanul. Egészségfejlesztő és megőrző hatása, a személyiségfejlődésre gyakorolt kedvező hatása és még sok egyéb miatt az úszás sok sportággal szemben prioritást érdemel. Az iskolai testnevelésben betöltött szerepe jelentős. A sportági utánpótlás-nevelés területén kiemelkedő jelentőségű az úszásoktatás. Az úszósport azon sportágak közé tartozik, melyek a legtöbb sikert hozták a nemzetközi versenyeken. Az eredményességet sok tényező befolyásolja. Ezek közül az egyik legfontosabb az oktatási, képzési rendszer, vagyis az úszásoktatás.

Csoportos úszásoktatás:

A Törökbálint Sportközpontban a gyerekeknek 6 tudásszintű csoportban van módjuk úszni: előkészítő, kezdő, kezdő +, középhaladó, haladó technika és haladó.

Előkészítő csoport: Ide azokat a 4 éves gyerekeket várjuk, akik heti rendszerességgel, folyamatos munkát bírva ismerkednek a vízzel. Az oktatás a tanmedencében zajlik és játékos feladatokon keresztül tanulják meg a gyerekek az alapokat, és az alaptechnikai gyakorlatokat.

Kezdő csoport: A kezdő csoportba 5 éves kortól jelentkezhetnek a gyerekek. Az oktatás a tanmedencében zajlik. Ezen a szinten az alapfeladatokon túl a hátúszással majd a későbbiekben előkészítő jelleggel a mellúszással ismerkednek meg a tanulók. A tanév 2. felében elkezdődik a mély vízhez szoktatás is.

Kezdő+ csoport: Olyan gyermekek jelentkezését várjuk, akik már részt vettek egy előkészítő tanfolyamon, megismerkedtek már az úszás alapjaival és az alaptechnikai feladatokkal (lebegés, siklás, hason és háton lábtempó eszközzel és eszköz nélkül). Nem kezdő szint!

Középhaladó csoport: A kezdő szint folytatása. A középhaladó csoportban hátúszás további gyakorlása mellett a mellúszás tanulása zajlik. A tanmedencében és a mély vízben is egyaránt folyik az oktatás, így ezen a szinten már mély vizes úszástudás szükséges. Gyorsúszás előkészítése, csiszolása.

Haladó technika csoport: A hátúszás, mellúszás és a gyorsúszás stílusgyakorlatokon keresztül gyakorlása, a korában tanult 3 úszásnem tökéletesítése.

Haladó csoport: Ide azokat várjuk, akik már 3 úszásnemben (hát-, mell- és gyorsúszásban) növekvő edzésmunka és terhelés mellett is jó technikával úsznak, ill. bírják a nehezebb technikai feladatokat

Óráink 15.00, 16.00, 17.00 és 18.00 órakor kezdődnek és 60 percesek. Ebből 45-55 perc a tiszta úszásidő és 5-15 perc a játékidő. A játékidő hossza a csoport együttes munkájának függvénye.

Az oktatási feladatokat 8 tapasztalt úszásoktató és egy versenyedző végzi. Elsősorban a legalább heti 2 órában történő úszásoktatást javasoljuk, e mellett lehet hatékony fejlődést elérni.

Óráink hétfő-szerda és kedd-csütörtöki párosítással indulnak, illetve heti egyszeri alkalommal pénteken vagy szombaton.

Csoportos oktatás garantálja a gyereknek:

 • a jó hangulatot
 • az új barátságok kialakulását
 • a közös ugrálásokat és merüléseket

Kötelező felszerelés: kislányoknak úszódressz, kisfiúknak úszónadrág, törölköző, tiszta talpú papucs, hajhosszúságtól függetlenül kötelező, úszószemüveg igény szerint.

Kiscsoportos úszásoktatás:

A 2019/2020 – as tanévtől indítottunk kiscsoportos úszásoktatást, maximalizálva a csoport létszámát 5 főben és heti 1 alkalmas foglalkozással.

Egyéni úszásoktatás:

Lehetőséget biztosítunk egyéni úszásoktatásra is. Igény szerint vegye fel a kapcsolatot velünk az e-mail címen.

Felnőtt úszásoktatás

Törökbálint Sportközpont felnőtt úszásoktatás

Az úszás az egyik legegészségesebb, és legnépszerűbb sportág, ezért mindenkinek ajánljuk! Orvosok, gyógytornászok által leginkább ajánlott közeg a víz és ez által az úszás. A megfelelő vízbiztonság, az alapszintű úszástudás és a helyes technika mindenki számára elérhető, kortól, nemtől függetlenül. Kellő kitartással és szorgalommal bárki elsajátíthatja ezt a nagyszerű sportot!

A megfelelő úszástudáshoz nélkülözhetetlen a szakszerű irányítás, az oktatók szakmai segítsége és a következetes, kitartó folyamatos munka. Úszóoktatóink, kis csoportos (8-12 fő) foglalkoztatás keretén belül mérik fel minden tanfolyamra jelentkező meglévő úszástudását, majd egyénileg segítik kialakítani a helyes technikát.

A víznek- és a vízben történő mozgásnak számtalan pozitív hatása van közvetlenül az emberi szervezetre:

 • sportolási lehetőséget biztosít;
 • tehermentesíti a teljes testet, ezáltal kíméli a szervezetet és csökkenti a sérülések lehetőségét;
 • nyugtató hatással van a testre és az idegrendszerre;
 • fokozza a vérkeringést
 • átmozgatja, karbantartja a különböző izmokat és ízületeket;
 • erősíti az immunrendszert;

Kiknek javasoljuk az úszást?

 • légúti betegségekben szenvedőknek;
 • szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek;
 • asztmában szenvedőknek;
 • gerincsérvvel és egyéb gerincbántalmakkal küzdőknek;
 • ízületi megbetegedésben szenvedőknek;
 • derék- és hátfájás küzdőknek;
 • csontritkulásban szenvedőknek;
 • túlsúllyal rendelkezőknek;
 • rehabilitációra szoruló páciensek számára.

A felmérés és oktatás menete:

 1. Meglévő úszástudás szintjének felmérése és meghatározása (kezdő, középhaladó I., középhaladó II., haladó);
 2. Célok, előzmények és esetleges egészségügyi problémák feltárása, valamint adottságok és a korosztályok sajátosságainak figyelembevétele;

A felmérés alapján lehet:

 • Kezdő szint: kisvízes (kb. 90-150 cm mély)
 • Középhaladó I-II.: mélyvízes (külső sávok)
 • Haladó szint: mélyvízes (belső sávok)

Megjegyzés: A szintekbe történő besorolást, mindenképpen az oktatók határozzák meg!

Tanfolyami időpontok:

 • Kezdő szint:
  • kedd - csütörtök: 19.00 - 20.00
  • hétfő-péntek: 6.30 - 7.30
 • Középhaladó I-II.:
  • kedd - csütörtök: 19.30 - 20.30
  • hétfő-péntek: 6.30 - 7.30
 • Haladó szint:
  • kedd - csütörtök: 19.30 - 20.30
  • hétfő-péntek: 6.30 - 7.30

Megjegyzés: A meghirdetett időpontokat csak megfelelő létszám esetén (min. 4 fő) tudjuk elindítani!

Tanfolyam díja: 2.500 Ft/alkalom (+100 Ft belépői díj a pénztárnál)

Jelentkezés:vbuszas@gmail.com

Versenyúszás

Törökbálint Sportközpont versenyúszás

A Bálinti Úszó Egyesületet története 2014 áprilisában kezdődött, amikor Plagányi Zsolt a – korábbi uszoda helyett - Törökbálinti Sportcentrumban kezdte el felkészíteni két úszópalántáját, az akkor 13 éves Beliczai Bórát és bátyját, a 14 éves Bencét. Néhány hét múlva bővült a csapat és Plagányi Zsolt néhány tanítványa csatlakozott a törökbálinti különítményhez. Németh Nándor, Végh Norbert, Iváncsics Balázs, Tóth Lili, Bodnár Eszter, Lantos Karina, Fehér Ádám, Muskovits Bálint és a Krupánszki testvérek Richárd és Erik csatlakozásával létrejött egy nagyon barátságos és motivált csapat az uszodában, akik egyesület hiányában először az Egri Úszó Klub színeiben versenyeztek. 2014-ben nagy sikerek következtek. Tóth Lili ebben az évben ösztöndíjat nyert az amerikai Észak-Karolinában lévő, Gardner-Webb egyetemre. Majd szintén ez év decemberében, a világ-és európabajnok Cseh László felkereste gyermekkori edzőjét, Plagányi Zsoltot azzal a kéréssel, hogy készítse fel a 2016-os riói olimpiára. Már 2015-ben óriási sikert aratott a közös munka. Az oroszországi Kazanyban megrendezett világbajnokságon Cseh László a dobogó mind három fokára felállhatott. 10 év után újra világbajnoki címet szerzett, ezúttal 200 méteres pillangóúszásban, míg 100-és 50méteres pillangóúszásban egy ezüst és egy bronzéremmel gazdagította nemzetközi érmeinek számát.

2016 szeptemberében Burián Katalin csatlakozott a csapathoz. Ebben az évben Plagányi Zsolt és Dr. Csikány Csilla kezdeményezésével, Csikány József és az úszók szüleinek közreműködésével megalakult a Bálinti Úszó Egyesület (BUE), melynek edzői jelenleg a már többször említett Plagányi Zsolt, Takács Imre és Beliczai Bence segédedző.

Jelenleg négy csoportban tartjuk az edzéseket korosztály szerint: Ifi-Serdülő, Gyermek Cápa, Delfin-Béka és kezdő.

Az egyesületnek jelenleg 57 versenyzője van.

Takács Imre csapatában is számos, a korosztályában élversenyzőnek számító úszópalánta nevelődik nap mint nap.

2017-től, az első bajnoki év óta elért bajnoki érmek a főbb korcsoportokban:

 • Felnőtt Országos Bajnokság: 1 bronz
 • Ifi Országos Bajnokság: 1 arany, 1 bronz
 • Serdülő Országos Bajnokság: 1 arany, 1 bronz
 • Gyermek Országos Bajnokság: 7 arany, 2 ezüst
 • Ezek folyamán 27 országos csúcsot döntöttünk meg.
 • Diákolimpia Országos döntőkben: 15 arany, 10 ezüst, 7 bronz
 • Jövő Bajnokai válogatott: Balázs Petra, Illy Luca Lili, Komróczy Lora, Vanek Zsófia
 • Héraklész (serdülő) válogatott: Komoróczy Lora

2017-ben a felnőtt versenyzők közül néhányan, Németh Nándor, Cseh László, Burián Katalin, Grátz Benjamin, Bőhm Sebestyén, Takács Tamás és Beliczai Bóra a jobb anyagi támogatás reményében a BVSC-hez igazoltak, de továbbra is uszodánkban készülnek a 2021 (2022)-es tokiói olimpiai játékokra Plagányi Zsolttal.

Törökbálinti felkészülésük alatt elért nemzetközi eredményeik:

Cseh László

Cseh László és Plagányi Zsolt

2015: Világbajnokság (Kazany): 200m pillangó-arany; 100m pillangó-ezüst (50,87 országos csúcs); 50m pillangó-bronz (23,06 országos csúcs)

2015: Rövidpályás Európa-bajnokság (Natanya): 3 arany: 100m pillangó (30. szülinapján, új országos csúccsal 49,33); 200m pillangó (1:49,00 új Európa csúccsal); 200m vegyes (1:51,36 új Európa csúccsal); 50 pillangón országos csúcsot úszott (23,08)

2016: Európa-bajnokság (London): 200m pillangó-arany; 100 pillangó-arany (50,86 országos csúcs); 50m pillangó-ezüst

2016: Olimpia (Rió): 100m pillangó-ezüst (3-as holtversenyben az amerikai Michael Phelps-sel és a dél-afrikai Chad Le Clos-sal); 200m pillangó- 7. hely

2017: Világbajnokság (Budapest): 200m pillangó-ezüst, 100m pillangó- 5. hely

2017: Rövidpályás Európa-bajnokság (Koppenhága): 200m pillangó- 5. hely, 50 pillangó országos csúcs (22,88)

2018: Európa-bajnokság: 100m pillangó- 8. hely

Németh Nándor

2017: Felnőtt Országos Bajnokság: 100m gyors- arany (új országos csúccsal: 48,64), mellyel kvalifikálta magát a 2017-es világbajnokságra

2017: Ifjúsági Európa-bajnokság (Netanya): 100 gyors-arany; 4x200m gyors-arany; 4x100 mix gyors- arany; 4x100m gyors- ezüst, 200m gyors- ezüst; 50m gyors- 4. hely

2017: Világbajnokság (Budapest): 4x100m gyors- bronz

2017: Ifjúsági Világbajnokság (Indianapolis): 4x100m gyors-arany; 4x200m gyors-arany; 100m gyors- ezüst; 200m gyors- ezüst

2017: Rövidpályás Európa-bajnokság (Koppenhága): 100m gyors- 8. hely

2018: Európa-bajnokság (Glasgow): 100m gyors- 5. hely; 4x100m gyors- 4. hely; 4x100m mix gyors- 4. hely- 5. hely; 4x100m vegyes- 6. hely

2019: Felnőtt Országos Bajnokság: 100m gyors- arany (új országos csúccsal: 48,17)

2019. Világbajnokság (Kvangdzsu): 100m gyors- 6. hely (48,10 új országos csúccsal); 4x100m gyors- 7. hely

Burián Katalin

2017: Rövidpályás Európa-bajnokság (Koppenhága): 200m hát- 4. hely

2018: Európa-bajnokság (Glasgow): 200m hát- bronz; 100m hát- 7. hely

2019. Világbajnokság (Kvangdzsu): 200m hát- 7. hely

Törökbálinti hírek és programok
Programok